Routes

Tijdens de Saxo Bank Dam tot Dam FietsClassic zijn alle routes voorzien van gele pijlbordjes van Le Champion, om op de route te blijven volg je de pijlen. 

150 km
De 150 km is de langste en populairste afstand. Een groot deel van deze route is dit jaar vernieuwd! Vanaf het vertrek op de Dam fietsen de deelnemers door de historische binnenstad van Amsterdam. Via de Damstraat, Kloveniersburgwal en Nieuwmarkt vindt het langgerekte peloton zijn weg naar de IJtunnel. Na deze unieke passage vervolgt de route zich over delen van het Dam tot Damloop parcours naar Dammen als Zaandam, Schoorldam en Krabbendam. Langs de route zijn verzorgingsposten in Alkmaar, Obdam en Monnickendam.

105 km
Een groot deel van de route is dit jaar vernieuwd! Na Zaandam verlaat deze route het parcours van de 150 km. Door de waterrijke polders van de Wormer fietsen de deelnemers naar de verzorgingspost in Purmerend. De fietsers gaan vervolgens naar Schardam, waar de route weer samenkomt met de 150 km. Na Edam en Volendam volgt de gezellige verzorgingspost in Monnickendam. Via Uitdam en Durgerdam vervolgt de route zich over de Amsterdamse bruggen door de binnenstad terug naar de finish op de Dam. 

85 km
Vind je de 105 km route net iets te lang en is de 60 km route voor jou te weinig uitdaging, kies dan voor de 85 km route! Net als de andere routes zie je het centrum van Amsterdam ontwaken en duik je de IJtunnel in. Over het parcours van de Dam tot Damloop fiets je richting Zaandam en ruil je al snel het drukke stadsleven in voor de natuurrijke omgeving boven Amsterdam. Na recreatiegebied het Twiske fiets je langs Purmerend naar Edam en Volendam vanaf waar je samen met de deelnemers aan de langere afstanden richting de verzorgingspost in Monnickendam fietst.

60 km
De 60 km route is zowel populair onder de recreatieve als de prestatie fietser en volgt na het Dam tot Damloop parcours haar eigen weg in Zaandam waar ook de eerste verzorgingspost zich bevindt. Door het mooie Waterland fietsen deze deelnemers naar Ilpendam en Monnickendam. Na de verzorgingspost waar ook de deelnemers aan de langere afstanden komen, volgt de 60 km route weer zijn eigen weg terug naar Amsterdam. In Amsterdam-Noord lopen de deelnemers aan de Dam tot Damloop onder je door als je op het viaduct fietst, een uniek gezicht! Via het Buiksloterwegveer kom je terug in hartje Amsterdam vanwaar het nog een klein stukje fietsen is naar de finish.

40 km – Longfondsroute
De kortste afstand bij de Saxo Bank Dam tot Dam FietsClassic is met name geliefd bij de recreatieve toerfietser. Ook op jouw stadsfiets is deze afstand prima te volbrengen! Deze route is omgedoopt tot de Longfondsroute, omdat het Longfonds het goede doel is van de FietsClassic. Fiets jij de 40 km, dan kom je onderweg tips en weetjes over gezonde lucht en gezonde longen tegen. Wist je bijvoorbeeld dat je elke dag 20.000 keer adem haalt?

Na de IJtunnel en Zaandam gaat deze route door natuurgebied het Twiske naar Landsmeer. Bij Watergang wordt gebruik gemaakt van het pontje om de deelnemers naar de andere zijde van het Noord-Hollands kanaal te brengen. Direct na deze oversteek is speciaal voor deze route een gezellige verzorgingspost ingericht op een prachtige plek aan het water je absoluut even op adem komt. In Amsterdam-Noord lopen de deelnemers aan de Dam tot Damloop onder je door als je over het viaduct fietst. Een prachtig gezicht en een mooie plek om de vele duizenden lopers aan te moedigen. Vervolgens vaar je met het Buiksloterwegveer over het IJ terug naar de binnenstad vanwaar het nog een klein stukje is naar de finish op de Dam.

Fiets mee voor het Longfonds